Hoe maak je (kruiden)thee?

Water is belangrijk

Water speelt een belangrijke rol bij het verhogen van de effectiviteit van de thee. Het is essentieel voor het lichaam, voor de opname en verwerking van de voedingsstoffen in de thee; het water verdunt de thee of het kruid en geeft de gezonde eigenschappen door aan het lichaam. Je kunt natuurlijk gewoon kraanwater gebruiken, maar de thee wordt lekkerder en helderder van kleur als je gefilterd water gebruikt of flesjes bronwater koopt.

Hoe maak je thee

Hoe zet je een perfecte kop thee?

- allereerst, gebruik kwalitatieve en verse thee of kruiden

- water is belangrijk voor de smaak. Gebruik, bij voorkeur, bron- of gefilterd water

- schep de hoeveelheid thee of kruiden met het maatschepje in de theefilter. Vervolgens leg je de filter in je mok of theepot

- schenk het hete water in de theepot of mok. Je kunt vaak dezelfde ingrediënten voor nog 1 of 2 koppen gebruiken

- laat je thee trekken volgens de aanwijzing en drink langzaam op

Trektijden

Deze kunnen variëren en zijn afhankelijk van wat voor (kruiden)thee je maakt. Dit is een algemene leidraad:

Witte thee:          1 a 3 minuten

Oolong thee:       2 a 4 minuten

Groene thee:       1 a 3 minuten

Zwarte thee:       3 a 5 minuten

Pu-erh:                 3 a 5 minuten

Kruidenthee:      5 a 10 minuten

Rooibos thee:     5 a 8 minuten

Hoe zet je thee?

Temperatuur

Witte thee:      65ºC - 80ºC

Groene thee:   65ºC - 80ºC

Zwarte thee:   90ºC - 100ºC

Oolong thee:   100ºC

Pu Ehr thee:   100ºC

Rooibos thee: 100ºC

Kruidenthee:  100ºC

Hoeveelheid

Om het bereiden van de losse thee eenvoudig te houden gebruik ik een speciaal thee maatschep. Deze thee maatschep vind je hier.

Bereiden

De eenvoudigste manier om thuis losse thee te bereiden is met een theefilter, maatschepje en een waterkoker met temperatuurregelaar. Of je laat het water eventueel afkoelen als het water niet 100 graden mag zijn.

Belangrijk is dat theeblaadjes voldoende ruimte hebben om zich uit te vouwen, zodat het aroma en de smaak volledig tot uiting komen. 

Giet het water op de thee en houdt de tijd goed in de gaten. Natuurlijk speelt ook hier persoonlijke voorkeur een rol.

Bewaren

Om de geur en smaak van de thee te behouden, bewaar je deze in een luchtdichte blik op een donkere, koele en droge plaats (niet in de koelkast). Bewaar thee altijd gescheiden van sterke kruiden en specerijen en van andere theesoorten met een krachtige geur. Zo neemt de thee geen andere geuren en smaken op.

Heb je ideeën of wil je samenwerken?

Stuur dan een mailtje naar info@theekraampje.nl

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
Theekraampje Logo