• Ciska

Losse thee of theezakjes?

Bijgewerkt op: 8 jan.


 

Het zetten van thee is voor iedereen anders. Sommige gaan puur voor gemak en vinden de kwaliteit van de thee niet zozeer belangrijk en dopen 2min een theezakje in heet water. Anderen nemen hun theefilter, maatschepje en losse thee haast overal mee naartoe (jup, that’s me). Tijdens mijn opleiding tot theesommelier besef ik me steeds meer dat als je echt voor kwaliteit, smaak en beleving wilt gaan je toch echt bij losse thee uitkomt. Gelukkig worden steeds meer mensen bewust van de gezondheidsvoordelen van het warme drankje. Althans, als je dus losse thee drinkt.


Thee in zakjes zijn eigenlijk afvalresten die je drinkt.

Verschil tussen losse thee en theezakjes

De bladeren voor zowel thee in theezakjes als losse thee komen van dezelfde theeplant (Camellia sinensis). Een van de grootste en belangrijkste verschillen zit hem in de bewerking van het blad van de theeplant. Losse thee wordt geplukt en theezakjes is afval van de rolmachines. Thee in zakjes zijn eigenlijk kort door de bocht gezegd de afvalresten van de theeplant. Daarnaast worden er heel wat kunstmatige geur- en smaakstoffen toegevoegd, en dan kan je niet meer spreken van natuurlijke thee. Theezakjes staan meestal helemaal onderaan de kwaliteitsladder omdat deze thee erop gericht is om onder alle omstandigheden snel veel kleur en weinig smaak af te geven en bovendien in 99% van de gevallen dusdanig gemelangeerd is om altijd dezelfde smaakbeleving teweeg te brengen. Een snel kopje thee met een constante smaak dus.

Door de kunstmatige toevoegingen verdwijnt de meest pure vorm van thee en zijn de gezondheidsvoordelen dus ook veel kleiner.

Losse blaadjes thee hebben meer smaak, zijn gevarieerder qua samenst