• Ciska

Thee Avontuur - Sri Lanka

Bijgewerkt: 4 okt 2020


Mijn vriend en ik zijn dol op reizen en dit doen we dan ook met enige regelmaat. Sri Lanka stond al een poosje hoog op ons verlanglijstje en in januari 2018 was het eindelijk zo ver en mochten wij kennis gaan maken met dit prachtige land. Vanwege mijn liefde en passie voor thee was het echt een droom om af te reizen naar Sri Lanka. Op aanraden van vrienden hadden we van tevoren een privé chauffeur geboekt die ons overal naartoe bracht. Natuurlijk mocht een bezoekje aan een theefabriek van Sri Lanka niet ontbreken. Daar kregen wij een privé tour van een lieve vrouw die ons alles vertelde over de fabriek en de bijbehorende theeplantages.


Zij legde ons uit dat alleen de jongste bovenste bladeren van de plant worden geplukt. Theeplukkers in Sri Lanka plukken wel zo'n 30kg thee per dag! Dat moet ook wel want ze worden per kilo betaald. Nadat de manden vol zijn wordt de thee gewogen. De geplukte bladeren worden binnen 24 uur verwerkt tot thee in de fabriek. Hier wordt de thee geblazen door een grote blazer waardoor ze hun vocht verliezen, sneller verwelken en zachter worden oftewel: verflensen. Vervolgens worden de blaadjes gerold waardoor ze breken. Tijdens het breken komt er een stofje vrij en deze reageert op de buitenlucht waardoor de blaadjes bruin worden. Daarna worden de gerolde en gebroken blaadjes nog kleiner gesneden en worden de blaadjes gezeefd. De blaadjes die door de zeef vallen zijn bruikbaar, de rest wordt nog een keer klein gesneden. Vervolgens worden de blaadjes aan de lucht gedroogd waardoor ze hun geur en bruine kleur krijgen. Dit heet fermenteren. Daarna wordt de thee ingepakt en wordt het over de hele wereld verkocht!

De bekendste theesoort uit Sri Lanka is Ceylon. Ceylon is de oorspronkelijke naam van het gebied voordat het Sri Lanka werd genoemd in 1972. Het weer en het landschap van Sri Lanka zijn ideaal voor het verbouwen van thee. Men noemt de thee uit Sri Lanka nog steeds Ceylon thee, dit vanwege de naamsbekendheid.

Na de rondleiding mochten we verschillende soorten thee proeven en bij elke soort kregen we een uitgebreide uitleg. Sri Lanka staat voornamelijk bekend om haar zwarte thee. Voor mijn bezoek aan Sri Lanka behoorde zwarte thee niet tot mijn favorieten, maar ik heb mijn mening 180 graden bijgesteld. De zwarte thee in Sri Lanka is zo zacht en vol! Echt een heerlijke beleving. Uiteraard heb ik wat theeën ingekocht en natuurlijk heb ik ook een heerlijke zwarte thee meegenomen, de Adam’s Peak.


Liefs,

Ciska

(Foto genomen vanaf de little Adam's Peak, kijkend naar de Ella Rock).

91 keer bekeken0 reacties

Heb je ideeën of wil je samenwerken?

Stuur dan een mailtje naar info@theekraampje.nl

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
© Copyright
Theekraampje Logo