• Ciska

Theesoorten

Bijgewerkt op: 23 mei

Zwarte thee, groene thee en witte thee zijn allen afkomstig van de Camellia Sinensis. Het onderscheid tussen de theesoorten ligt in de bewerking van de theeblaadjes. In tegenstelling tot wat veel gedacht wordt is rooibos geen echte thee maar wordt op dezelfde manier als thee bereidt. Net zoals Kruidenthee. Kruidenthee is niet gemaakt van theebladeren en mag daarom officieel geen thee heten.

 


Zwarte thee: Bij zwarte thee zijn de theeblaadjes gefermenteerd of gegist. Na de pluk wordt het theeblad gekneusd en uitgespreid in de zon of gedroogd in een droger. Bij de bewerking van zwarte thee komen de bladsappen van de theeblaadjes in aanraking met zuurstof: fermentatie. Hierdoor verandert de kleur van de blaadjes van groen tot goudbruin tot zwart, afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof. Daarna wordt het blad gestoomd en gedraaid en soms gebroken of gemalen. Zwarte thee is meer aromatisch en heeft meer volume.


Groene thee: Bij groene thee vindt geen fermentatie plaats, waardoor ze hun groene kleur behouden. Direct na de pluk wordt het blad kort gestoomd, waardoor het fermentatieproces wordt gestopt. Daarna worden de blaadjes gerold of gedraaid, gebroken of gemalen en gedroogd. Oorspronkelijk wordt groene thee vooral in Azië gedronken, waar het bekend staat om zijn heilzame werking. De thee heeft veel gezondheidsvoordelen, ondersteunend op het vlak van cholesterol, bloeddruk, suikerspiegel en versnelt de stofwisseling zodat we gemakkelijker calorieën verbranden. Groene thee heeft de meest natuurlijke smaak.


Witte thee: Net als groene thee, is witte thee ongefermenteerd. Het verschil is dat de witte thee wordt geplukt voordat het regenseizoen begint. Daarbij worden voor de witte thee alleen de jonge knoppen van de theeplant gebruikt. Na de pluk laat men de theeblaadjes enkel verwelken en drogen, de blaadjes worden niet gerold om ze een bepaalde vorm te geven. Dit verwelken en drogen gebeurt zoveel mogelijk in open lucht met natuurlijk zonlicht wat ervoor zorgt dat de thee een zoete smaak en aroma krijgt. De blaadjes zijn fluweelzacht door de kleine haartjes.