Weetjes over theetjes

Thee is na water de meest gedronken drank ter wereld, een natuurlijk product dat al eeuwenlang wordt gedronken. Het is een warme drank gemaakt van de gedroogde jonge bladeren van de theeplant Camilla Sinensis. Van deze planten bestaan meer dan 100 verschillende soorten. Thee is een opwekkende en geurige drank en komt oorspronkelijk uit China.

Zo groeit thee

De theeplant is eigenlijk geen plant, maar een boom. Deze kan wel enkele honderden jaren oud worden en wel zo’n 17 meter hoog. In de theeplantages worden de planten zodanig gesnoeid dat ze zich ontwikkelen tot struiken wat het plukken van de blaadjes makkelijk maakt.

Thee en haar werking

Thee wordt al eeuwen gedronken om verschillende redenen. Een van de meest bekende en voornaamste redenen is voor de gezondheid van lichaam en geest. Tot op de dag van vandaag wordt thee in verschillende landen en verschillende culturen gedronken vanwege zijn gezonde werking op lichaam en geest.

Kruidenthee

Kruidenthee is een warme drank van enkel kruid of juist een melange van verschillende kruiden. Eigenlijk mag kruidenthee geen thee genoemd worden omdat de kruiden niet afkomstig zijn van de theeplant 'Camellia sinensis'. 

In de prehistorische tijd aten rondtrekkende mensen planten om hun honger te stillen. Gaandeweg ontdekten deze mensen dat bepaalde planten een heilzame werking hadden en kruiden een lekkere smaak gaven aan hun voeding.

Het waren de Egyptenaren die een hoogstaande kruidengeneeskunde ontwikkelden in de tijd van de farao's. Hun ervaringen werden opgeschreven op kleitafels en papyrusrollen. 

Als geneesmiddel werd kruidenthee vanaf de 19e eeuw steeds belangrijker voor een groot deel van de bevolking. Tegenwoordig worden kruidenthee melanges om twee redenen gedronken: vanwege de smaak en vanwege de werking van de kruiden in het lichaam. 

De inhoudsstoffen zijn verschillend van kruid tot kruid. Voor ieder kwaaltje bestaat er namelijk wel een kruid. Het innemen van verschillende kruiden zorgt voor een evenwichtige en stabiele gezondheid.

Wees lief voor jezelf en zorg goed voor je lichaam. Wat je jezelf voedt en hoe je je van binnen voelt straal je uit naar buiten!

Sri Lanka thee veld
Sri Lanka thee veld nine arch bridge_edited.jpg
Sri Lanka thee veld plukken

Thee soorten

Zwarte thee, groene thee en witte thee zijn allen afkomstig van de Camellia Sinensis. Het onderscheid tussen de theesoorten ligt in de bewerking van de theeblaadjes. In tegenstelling tot wat veel gedacht wordt is rooibos geen echte thee maar wordt op dezelfde manier als thee bereidt. Net zoals Kruidenthee. Kruidenthee is niet gemaakt van theebladeren en mag daarom officieel geen thee heten.

Theekrampje Theeweetjes Soorten Thee Adam's Peaks  Zwarte Thee
Theekrampje Theeweetjes Soorten Thee Groene Thee
Theekrampje Theeweetjes Soorten Thee Witte Thee
20167

Zwarte thee: Bij zwarte thee zijn de theeblaadjes gefermenteerd of gegist. Na de pluk wordt het theeblad gekneusd en uitgespreid in de zon of gedroogd in een droger. Bij de bewerking van zwarte thee komen de bladsappen van de theeblaadjes in aanraking met zuurstof: fermentatie. Hierdoor verandert de kleur van de blaadjes van groen tot goudbruin tot zwart, afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof. Daarna wordt het blad gestoomd en gedraaid en soms gebroken of gemalen. Zwarte thee is meer aromatisch en heeft meer volume.

Groene thee: Bij groene thee vindt geen fermentatie plaats, waardoor ze hun groene kleur behouden. Direct na de pluk wordt het blad kort gestoomd, waardoor het fermentatieproces wordt gestopt. Daarna worden de blaadjes gerold of gedraaid, gebroken of gemalen en gedroogd. Oorspronkelijk wordt groene thee vooral in Azië gedronken, waar het bekend staat om zijn heilzame werking. De thee heeft veel gezondheidsvoordelen, ondersteunend op het vlak van cholesterol, bloeddruk, suikerspiegel en versnelt de stofwisseling zodat we gemakkelijker calorieën verbranden. Groene thee heeft de meest natuurlijke smaak.

Witte thee: Net als groene thee, is witte thee ongefermenteerd. Het verschil is dat de witte thee wordt geplukt voordat het regenseizoen begint. Daarbij worden voor de witte thee alleen de jonge knoppen van de theeplant gebruikt. Na de pluk laat men de theeblaadjes enkel verwelken en drogen,  de blaadjes worden niet gerold om ze een bepaalde vorm te geven. Dit verwelken en drogen gebeurt zoveel mogelijk in open lucht met natuurlijk zonlicht wat ervoor zorgt dat de thee een zoete smaak en aroma krijgt. De blaadjes zijn fluweelzacht door de kleine haartjes.

Vruchtenthee: Vruchtenthee is er in vele smaken en soorten en is zeer populair.

Je kunt ze als basis gebruiken om er een heerlijke ijsthee van te maken.

Het is een perfect alternatief voor een frisdrank want ze bevatten geen suiker of theïne. Ook kan de thee heerlijk als warme drank gedronken worden en is het een ideaal slaapmutsje.

kamille1.jpg

Kruidenthee: Kruidenthee is eigenlijk geen echte thee. Deze ‘theesoorten’ bevatten geen blaadjes van de Camellia sinensis. Het is een aftreksel van planten of vruchten of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout of kamille. Kruiden zijn niet gefermenteerd en bevatten meestal geen looizuur, dat is de reden waarom een aftreksel van kruiden altijd licht van kleur blijft. Diverse kruiden hebben een medicinale werking.

Theekrampje Theeweetjes Soorten Thee Rooibos Thee

Rooibos thee: Rooibos is een bloeiende plant uit de vlinderbloemenfamilie die vooral groeit in Zuid-Afrika. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon gelegd ter oxidatie. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur. Rooibos bevat veel anti-oxidanten, vitamine C, calcium en ijzer en is daardoor ondersteunend bij de opbouw van onze weerstand. Verder is de thee ook goed tegen allerlei allergieën en bevat geen theïne.